A 2021-es év fantasy ajánlója és az Év Fantasy Könyve

Olvasunk, beszélgetünk, vitatkozunk, kategorizálunk, minden év más kihívások elé állít minket, de mi rendíthetetlenül olvasunk tovább. Régi és új zsűritagok, együtt vetettük bele magunkat a feladatba 2021-ben is: elolvastuk a jelöltlistára került könyveket, hogy össze tudjunk állítani a fantasztikum kedvelőinek egy-egy különleges ajánlót, amelybe a legjobbnak ítélt regényeket válogattuk.

Fogadjátok, immár hetedik alkalommal, az SFF Vektor fantasyajánlóját a tavaly megjelent könyvekből.

Emellett ebből a nyolc könyvből igyekeztünk kiválasztani az év legerősebb, legfontosabb, leginkább kiemelkedő megjelenését, amelyre még évek múltán is úgy gondolhatunk, mint meghatározó olvasmányra; vagyis azt a regényt kerestük, amelyik méltó az Év Könyve címre.

2021-ben az SFF Vektor zsűrije döntése alapján az Év Könyve:

John Gwynne: Az istenek árnyéka

„Mindnyájunkon vannak sebhelyek, de nem mindegyiket írták fel a bőrünkre.”

A vikingek már Robert E. Howard óta megunhatatlan figurái a hősies és az antihősies fantasynek. Többnyire inkább mágiában szegény, történelmi áthallásos regényekben kerülnek a rivaldafénybe, John Gwynne legújabb sagája azonban nem ezek közé tartozik. E zord világban, amely még a Ragnarököt is túlélte, a harcosoknak az isteni mágia maradványaival, valamint ezek hordozóival kell lépten-nyomon megküzdeniük. Pedig e hordozók nem is feltétlenül olyan szörnyetegek, mint aminek tartják őket.
Az első kötet sokakat már zseniális borítójával is megnyert magának, és vastagsága sem kell, hogy bárkit is elriasszon: a szerző ugyanis már az első fejezetektől egy megvadult berzerkir lendületével veti bele magát az eseményekbe.

Kiadta: Fumax Kiadó, fordította: Galamb Zoltán; keménytáblás, 544 oldal.

Mert ez nem csak a bosszúról, az elrabolt fiú megmentéséről, vagy a hírnévről szól – itt istenek és a világot megváltoztató játszma zajlik, és ahogy egyre jobban megismerjük a regény világát, ezt is egyre jobban feltárja a szerző. (…) Nagyon tetszett, ahogy a viking elemeket egy fantasy történet köré gyúrja. Nem ugyanaz, mint a skandináv mitológia és a viking történelem, de merít belőle és jópofán alakítja át. A gondolkozás, az emberek mentalitása nagyon viking, de itt valóban jelen van a mágia, különleges képességek és az istenek sem csak a hitvilág részei.

BBetti86 értékelése a Molyon

Hamarosan pedig az év science fiction könyveiről is írunk!

Hozzászólás