Egybefüggő kisprózakötetek

Mik azok az „egyszerzős, egybefüggő kisregényekből vagy novellákból álló kötetek”, és miért tekintjük őket regényeknek?

A sci-fi és a fantasy klasszikusai között több olyan regény is van, amelyik eredetileg folytatásos formában jelent meg magazinokban, lényegében egymással lazán összefüggő novellák sorozataként – gondolhatunk itt pl. Asimov Alapítványára, de igazából az abban a korszakban született művek egy jelentős részére igaz ez.

Bizonyos regények „fejezetei” eredetileg független (csak főszereplőn vagy világon osztozó) novellák voltak, ám később a szerző egy kötetbe pakolta őket, és némi összekötő szöveg segítségével regénnyé alakította őket. (Angolul „fix-up novel”-nek hívják őket.) Ilyen például Clifford D. Simak A városa, vagy Larry Niventől a Crashlander – ezeket a könyveket lehet regénynek és novelláskötetnek is tekinteni, attól függően, hogy néz rá az ember. Extrémebb példaként Vance Haldokló Föld-ciklusában még összekötő szöveg sincs a novellák között, mégis regényként szokták őket kezelni.

Vannak olyan regények is, amik két-három jól elkülöníthető részből állnak, melyek akár külön kisregényekként is felfoghatóak: ilyen például az Alapítvány és Birodalom, a Hozsánna néked, Leibowitz!, vagy Antal József Diagnóziscímű regénye. (Vagy ha feszegetni akarjuk a definíciónk határait, akkor a Seveneves, bár annak egy-egy főfejezete önmagában is kitesz egy egész regényt.)

Mivel az ilyen könyvek besorolásán akármeddig lehet vitatkozni, és nagyon nehéz meghatározni, hogy hol a határ a regény és a novellafüzér között (az Én, a robot például sok helyen fix-upként van feltüntetve, holott elég lazán kapcsolódnak a novellák), úgy döntöttünk, hogy az egyszerűség kedvéért az összes ilyen jellegű könyvet ugyanúgy kezeljük, mint a regényeket.

A félreértések elkerülése végett: az egyszerzős, ám nem összefüggő novellákból álló novellásköteteket (pl. Életed története), ill. az összefüggő, ám több szerző által írt novellákból álló antológiákat (pl. Fekete lapok) nem kezeljük regényként, így nem kerülnek fel a jelöltlistára.