Újrakiadások

Miért nem szerepelnek magyarul korábban már megjelent regények (újrakiadások) a listákon?

Az újrakiadások kizárásának két oka van.

Az első filozófiai: nem tartjuk szerencsésnek egy régi, itthon már klasszikusnak számító regény összehasonlítását egy friss kötettel, ráadásul a célunk alapvetően a ténylegesen új megjelenések ajánlása. Illetve előfordul, hogy mindössze pár évvel azelőtt megjelent regények is megjelennek újra (pl. a Végjáték 2013-ban és 2015-ben), amiket nyilván nem lenne értelme kétszeresen átfuttatni a rendszeren.

A második ok inkább gyakorlati: sokszor nehéz eldönteni, hogy valami újrakiadás, vagy csak újranyomás. Persze, ha másik kiadónál jelenik meg, mint korábban, akkor egyértelmű a helyzet, de ha ugyanannál a kiadónál jön ki újra a könyv, akkor nincs megfelelő támpont, ami alapján döntést hozhatnánk. Az ISBN sajnos nem jó kiindulópont: vannak kiadók, akik ugyanannak a kötetnek minden újranyomását új ISBN-nel látják el, vagyis ha ISBN alapon döntenénk, akkor minden évben fel kellene kerülni a könyvnek a jelöltlistára. A borító cseréje sem az igazi feltétel, hiszen sokszor csak egy új védőborító kerül az „új kiadás”-ra, semmi más nem változik.

A besorolási nehézségek és az összevethetetlenség miatt úgy döntöttünk, hogy azokat a regényeket, amik korábban már megjelentek magyarul, kizárjuk a jelöltek listájáról.

A félreértések elkerülése végett: a folyóiratokban korábban folytatásokban megjelent regényeket is már megjelentnek tekintjük, így az esetleges új kiadásaik újrakiadásnak számítanak akkor is, ha önálló kötetben ez az első megjelenésük. (Ilyen volt pl. 2014-ben Alfred Bestertől Az arcnélküli ember, ami korábban már megjelent a Galaktika 65-68. számaiban.)