A zsűriről

Hogyan épülnek fel a zsűrik?

Az egyes kategóriákhoz (sci-fi ill. fantasy) külön zsűri tartozik; van, aki mindkét zsűrinek tagja, de a legtöbben (érdeklődési körüknek megfelelően) csak az egyik ajánló összeállításában vesznek részt.

Mindkét zsűri a Moly.hu könyves közösségi oldal olyan felhasználóiból áll, akik kellően sok sci-fit vagy fantasyt olvasnak ahhoz, hogy segítséget nyújthassanak az olvasóknak az eligazodásban. A zsűritagság feltétele az adott évben megjelent, a jelöltlistára kerülés feltételeinek megfelelő könyvek több, mint 50%-ának elolvasása (kevesebb, mint 40 könyv esetén), vagy legalább 20 jelölt könyv elolvasása (40 vagy több könyv esetén). Amennyiben ez valakinek nem sikerül, akkor abban az évben nem szavazhat az ajánló kialakításakor. (Természetesen következő évben újra próbálkozhat.)

A zsűritagokat meghívásos alapon választjuk ki, ennek fő szempontja az, hogy a választott zsánerekben kellően sokat olvassanak, vagyis várhatóan teljesíteni fogják abban az évben a zsűriképességi kritériumot.

Pontosan hány könyvet kell elolvasnia a zsűritagoknak?

Ahhoz, hogy a zsűri egy tagja szavazóképes legyen, az adott évben megjelent könyvek (az ún. “jelöltlista”) több, mint 50%-át kell elolvasnia (kevesebb, mint 40 könyv esetén), vagy legalább 20 könyvet (40 vagy több könyv esetén). Máshogy megfogalmazva: 40 könyv alatt, ha páros számú könyv jelent meg abban az évben, akkor a felénél eggyel többet kell elolvasni, ha páratlan, akkor a könyvek számának felét felfelé kerekítve kapott mennyiséget; 40 vagy afölötti könyv esetén pedig fixen 20-at.

Példával: 30 és 31 könyv esetén 16-ot, 32 könyv esetén már 17-et kell elolvasni; 39 esetén 19-et, 40 vagy több esetén pedig 20-at.

Kikből álltak a zsűrik az eddigi években?