A zsűriről

Hogyan épülnek fel a zsűrik?

Az egyes kategóriákhoz (sci-fi ill. fantasy) külön zsűri tartozik; van, aki mindkét zsűrinek tagja, de a legtöbben (érdeklődési körüknek megfelelően) csak az egyik ajánló összeállításában vesznek részt.

Mindkét zsűri a Moly.hu könyves közösségi oldal olyan felhasználóiból áll, akik kellően sok sci-fit vagy fantasyt olvasnak ahhoz, hogy segítséget nyújthassanak az olvasóknak az eligazodásban. A zsűritagság feltétele az adott évben megjelent, a jelöltlistára kerülés feltételeinek megfelelő könyvek több, mint 50%-ának elolvasása. Amennyiben ez valakinek nem sikerül, akkor abban az évben nem szavazhat az ajánló kialakításakor. (Természetesen következő évben újra próbálkozhat.)

A zsűritagokat meghívásos alapon választjuk ki, ennek fő szempontja az, hogy a választott zsánerekben kellően sokat olvassanak, vagyis várhatóan teljesíteni fogják abban az évben az 50%-os kritériumot.

Pontosan hány könyvet kell elolvasnia a zsűritagoknak?

Ahhoz, hogy a zsűri egy tagja szavazóképes legyen, az adott évben megjelent könyvek (az ún. “jelöltlista”) több, mint 50%-át kell elolvasnia. Máshogy megfogalmazva: ha páros számú könyv jelent meg abban az évben, akkor a felénél eggyel többet kell elolvasni, ha páratlan, akkor a könyvek számának felét felfelé kerekítve kapott mennyiséget.

Példával: 30 és 31 könyv esetén 16-ot, 32 könyv esetén már 17-et kell elolvasni.

Kikből álltak a zsűrik az eddigi években?