2020-as sci-fi ajánló

A 2020-as évben sokan éreztük magunkat egy megvalósult disztópiában, de a könyveket szerencsére még ebben a kihívásokkal teli évben sem kellett nélkülöznünk. Igaz, a korábbi évekhez képest feleannyi olyan regény került fel az SFF Vektor sci-fi jelöltlistájára, amely megfelel a jelölés feltételeinek, és ezt a tényt az idei ajánlólistánk mérete is tükrözi: a 2020-as sci-fi könyvek kvalifikált zsűrije végül hét könyvet talált kiemelésre méltónak, miután minden zsűritag elolvasta a jelölt regények több, mint felét. Az ajánló összeállításakor a zsűri kiválasztotta az Év Science Fiction Könyvét is, idén mindjárt kettőt.
Az ajánlót az Év Könyveivel kezdjük, majd a többi regényt is bemutatjuk, két tematikus csoportba rendezve.

Az Év Science Fiction Könyvei

Két, egymástól gyökeresen eltérő könyvről van szó: egy nagyívű, társadalmi és technológiai jövőképet egyaránt kibontó, akciódús űroperáról, és egy egészen egyedi hangvételű és szerkezetű, humoros, szatirikus regényről.

Brandon Hackett: Eldobható testek
Agave Könyvek

“A jövőt ajánlom nektek. A tökéletességet. A korlátok nélküli, örök életet! Nyomtassatok magatoknak új testeket! Válasszátok ti is a jövőt!”

Amikor napvilágot lát egy-egy Hackett regény, a hazai science fiction olvasók szinte mindig a kedvencüknek választják és csak ritkán akad méltó vetélytársra abban az évben. Ennek többek között az lehet az oka, hogy Markovics Botond sosem fél megújulni, elképesztő látomásai mellett írásaiban mindig találhatunk magunknak új kérdéseket és új szempontokat az emberiség jövőbeli távlatainak megrajzolásában. Az Eldobható testek egy olyan 24. századi Naprendszerben játszódik, ahol a kényszerből szétszóródott emberiség egy új formájú létezés lehetőségének félelmetes valóságával és következményeivel szembesül. A transzhumanizmus és a digitalizált tudatok jelensége nem először jelenik meg a szerző könyveiben, de ez a regény mélyen beleássa magát a kérdés szociokulturális vetületébe is, különösképpen az igazságszolgáltatás és a hatalom kapcsolatát boncolgatja, méghozzá egy elkötelezett ügyész szemszögéből, aki igen hamar az események sűrűjében találja magát.

Ahogy azt Hackett műveinél megszoktuk, az izgalmas cselekmény mögött mindig van mondanivaló. (…) Mennyire tartozik hozzánk a testünk? Az tesz minket azzá, akik vagyunk, vagy csupán az elménk, a személyiségünk?

Razor értékelése a Molyon

Előkerül az emberi létezés újragondolásának logikai játéka, és amilyen fantasztikus képtelenségnek tűnik elsőre, olyannyira átgondolnivaló a végére, hogy valóban ez egy elképzelhető, egy lehetséges verzió az örök életre

Dyta_Kostova értékelése a Molyon

Marc-Uwe Kling: QualityLand
Helikon Kiadó, Fordította: Bartók Imre

Peter szeretne a NEM-re bökni, de az egyetlen opció, amit a program felajánl, az OK

Megijesztett valaha, ha egy baráti csetben megemlített téma másnap termékpromóció formájában pattant eléd a közösségi oldalon? Felháborított már valaha, ha csak egyetlen választógomb jelent meg egy digitális felületen, vagyis csak a választás látszatát választhattad? Hogyan mozognál a világban, ha nemcsak a szemed színét örökölnéd valamelyik szülődtől, de a foglalkozását kellene vezetéknévként viselned, és Szexmunkás Melissaként vagy Börtönőr Johnként kellene leélni az egész életedet? Ha “beárazna” a rendszer, és a munkádat, a partneredet, még a nézőtéri vagy éttermi ülőhelyedet is az így kapott “szint” határozná meg?
Munkanélküli Peter nem lázadozik és otthonosan mozog ebben a világban, mégis érzi, hogy valami nem stimmel vele. Amikor a könyv borítóján látható terméket kéretlenül rátukmálják, Peter váratlan lépésre szánja el magát.
A humoros science fiction kategóriában idén egyértelműen a QualityLand vitte a zászlót, de messze nem csak a szórakoztató jellege miatt lett sokak kedvence. Hisz mindannyiunk fejében ott mocorog a szlogenek tengerében fuldokló fogyasztó, akinek kívánságát előbb és jobban kielégíti a rendszer, minthogy egyáltalán formát ölthetne. Melyikünk ne találná vonzónak az ötletet, hogy egy optimálisan programozott android hatékonyabban töltené be egy államfő szerepét, mint az emberi politikusok?
Ez a könyv megjelenésében is egészen különleges: lépten-nyomon fekete lapokra nyomtatott hírek vagy hirdetések törik meg a cselekményt, amelyet netes kommentelők hozzászólásai egészítenek ki. Ráadásul a könyv elektronikus változatában – egyfajta bónusz tartalomként – ugyanezeknek a híreknek egy átírt, feljavított változatát is elolvashatjuk.

A Qualityland egy kockaszatírába csomagolt társadalomkritika, esetleg egy – reklámoktól hemzsegő – elborult lázálomként manifesztálódó jövőkép. Tulajdonképpen nem mond újat, a hangsúly azon van, ahogy mondja.

ViraMors értékelése a Molyon

QualityLand egy olyan konzumdiktatúra, ami tulajdonképpen teljesen logikus fejleménye a mai tendenciáknak, szinte csak percekre pillantunk előre, mégis félelmetes az, amin olvasás közben szétröhögöd az agyad

tetsuo értékelése a Molyon

Az ajánlólista további könyvei

A science fiction egyik legtermékenyebb, mondhatni örökzöld területe az űroperák műfaja, legyen akár a Naprendszer, akár az egész Galaxis cselekményük színtere. A fentebb kiemelt Eldobható testeken túl két további regény is ebbe a kategóriába sorolható az idei ajánlóból.

Alastair Reynolds: Acélszellő ​nyergében
Delta Vision Kiadó, Fordította: Gubó Luca

Évszázadokon keresztül szörnyű dolgokat műveltünk a fajtájukkal. A kihalás szélére sodortuk őket. (…) Azzal, hogy magunkkal hozzuk az elefántokat az űrbe, (…) azt bizonyítjuk, hogy fölé tudunk emelkedni annak, amik valaha voltunk.

2019-ben jelent meg a Kék emlékezetű Föld, a Poszeidón gyermekei-trilógia első kötete, amely abban az évben az ajánlólistánkra is felkerült, nem csoda tehát, hogy nagy várakozás övezte a folytatást. Az Acélszellő nyergében lassan hömpölygő történetvezetésével nem kevésbé grandiózus, mint az előzmények, egyúttal léptéket is vált, hiszen a cselekmény részben elhagyja a Naprendszert. Három szín, három út, három sors, az emberiség három lehetséges jövőképe rajzolódik ki Chiku Akinya személye körül, de a végső válaszok még váratnak magukra a befejező kötetig. Igazi nagyszabású történet ez a komplex világépítés kedvelőinek.

A könyv erőssége mégsem maga a történet, hanem a térben való elhelyezése. Lenyűgöző, hogy milyen űrhajón kell az emberiségnek utazni, hogy elérje a régen megálmodott új lakhelyét.

Maru értékelése a Molyon


Michael Walden: Csillagikrek
Metropolis Media Kiadó

“Az életet nem holmi receptúra alapján kell leélni. Egyeseknek lehet, hogy ténfergésnek hat, amit csinálunk, én viszont élvezem minden percét.”

A Csillagikrek egyszerre nagy távlatokban gondolkodó űropera és könnyed, fordulatos kalandregény. Nem elég, hogy az emberiség több tucatnyi frakcióra és kolóniára szakadt galaxisszerte, hőseink rejtélyes idegen civilizációk nyomaira bukkannak, és hajmeresztő, a fénysebesség sokszorosát is meghaladó üldözés veszi kezdetét. Ahogy az egyik szereplő megfogalmazza, “a világot folyton meg kell menteni”, ez gondolat pedig jól jellemzi a könyv hangulatát, amely inkább szól a bajtársiasság, a hősiesség, a szabadság értékeiről, mintsem hogy komoly társadalmi fejtegetésekbe bonyolódna. A sorozat e kezdőkötetének zárófejezete azt sejteti, hogy ezután még kacifántosabb kalandok várnak a Cosmos Redshift Seven maroknyi legénységére.

A „magyar Scalzi” nagyon találó, mert ugyanazok a jegyek jellemzik: durr-bele indítás, gyorsan felskiccelt háttérvilág(egyetem), nagydumás szereplők, némi humor, és akció a köbön. Szerintem jó, hogy van ilyen hazai szerzőnk is, könnyen és gyorsan olvasható kötet

Dyta_Kostova értékelése a Molyon

A Föld pusztulásának, az emberiség hanyatlásának (poszt)apokaliptikus víziói talán nem véletlenül jelentkeznek egyre sűrűbben a science fiction könyvek kedvelt témái között. A klímaváltozással, járványokkal, otthonunk elvesztésével kapcsolatos szorongásainkra reflektálnak az alábbi szerzők könyvei is.

R. J. Hendon: Gyomláló
Főnix Könyvműhely

“Az emberek elvakult gőgjükben nem ismerték fel az igazságot, hogy milyen sérülékenyek, mennyire kiszolgáltatottak a természetnek”

R. J. Hendon Korcsok című regényével 2018-ban ismerkedhetett meg a közönség, egy készülő trilógia első részeként. A Gyomláló a tervezett trilógiának egyfajta előzményköteteként szolgál, ugyanakkor zsűrink több tagja szerint is az említett regénynél egy sokkal kiforrottabb alkotás, ráadásul önmagában is kerek egész történet.
A 22. század fejlett biotechnológiájával megtámogatott világában egy rejtélyes és megállíthatatlan kór tartja rettegésben az emberiséget. A civilizáció lassú szétesését egy fiatal nő drámai életútján keresztül követhetjük nyomon, aki mindent megtesz, hogy az ember és a természet közötti szakadék mélyülését megállítsa. A regény egyszerre nyomasztó, kegyetlenül szókimondó, ugyanakkor a cselekmény sodró lendülettel halad előre egészen a végkifejletig.

Azt hiszem, hogy eléggé aktuális és megrázó olvasmány ahhoz a Gyomláló, hogy elgondolkozzunk esendő világunkról, és arról, hogy a jelenlegi társadalmi berendezkedésünk mennyire labilis lábakon áll. A történet magával ragadja az olvasót, bár néha le kell tenni, mert az áthallás a fikció és a valóság között túl erős ahhoz, hogy csak úgy továbblapozzunk.

WerWolf értékelése a Molyon

Thore D. Hansen: A legtisztábbak
Európa Kiadó, Fordította: Szijj Ferenc

“Az evolúció új fokára fogod vezetni az emberiséget.”

A klímakatasztrófa sújtotta Föld sorsa immár a tökéletes válságmenedzser, egy mesterséges intelligencia, Askit kezeiben nyugszik a német szerző regényében, aki az amúgy is töredékére csappant emberiség egy kiválasztatott csoportjának segítségével igyekszik végigvinni a rábízott projektet. A regény cselekményének idején azonban már nehéz megérteni, pontosan miben is áll ez a terv, ki alkotta és ki kontrollálja, maradt-e még az embernek bármilyen hatalma saját sorsának alakítása felett. Kudarcot vallhat maga a mesterséges intelligencia is? Felülírhatja az eredeti programozást? Askit az új HAL 9000, vagy valami sokkal összetettebb terv részesei vagyunk? Thore Hansen civilizációnk legsürgetőbb kérdéseit gyúrta össze ebben a globális szemléletű klímafikcióban.

Gördülékeny, inkább a szórakoztató sci-fik örököse, mint a komolyabb, tudományosabb daraboké.

BBetti86 értékelése a Molyon

Lily Brooks-Dalton: Az ​éjféli égbolt
Agave Könyvek, Fordította: Farkas Veronika

“Se kezdet, se vég, csak ez, örökké. A Föld gondolata innen puszta illúziónak tűnt. Hogyan létezhet valami ennyire zöld, ennyire változatos, ennyire gyönyörű és védett, ebben a nagy ürességben?”

Lily Brooks-Dalton lírai hangvételű könyvében is súlyos katasztrófa sújtja az emberiséget, de ez a regény az első perctől fogja áthágja a zsáner szabályait: nem magyarázkodik, nem elemez, helyette inkább karakterközpontú és egy kivételes ember kozmikus magányát próbálja elmesélni egy egészen valószínűtlen történetvezetésében. A cselekmény igen nagy része egy kutatóűrhajó fedélzetén játszódik és realisztikusan festi le az elnémult Föld felé tartó űrhajósok kétségbeesett küzdelmét és kitartását, de a regényt inkább olyan olvasóknak ajánljuk, akik szerették a Marsbéli krónikák vagy a 2016-os ajánlólistánkon is szereplő Tizenegyes állomás kissé elvont gondolatiságát, művészi kivitelezését.

Fájdalmasan gyönyörű történet. Sok könyv szól a világ végéről, de ez nem hasonlít egyikre sem (…) őszintén, kendőzetlenül mutatja meg a legmélyebb félelmeket, és fájdalmakat.

kvzs értékelése a Molyon

Az ajánló mellett az SFF Vektor zsűrije összeállított egy szubjektív válogatást 2020-as kisprózákból, valamint olyan kötetekből, amelyek nem kerülhettek fel a jelöltlistára.