Folytatásokban megjelent művek

Miért szerepelnek a folyóiratokban folytatásokban megjelenő regények a jelöltek listáján, és miért csak 2017-től szerepelnek ezek a könyvek?

Amikor elindítottuk az ajánlólistákat, az otthoni polcainkra nézve az előző évek kötetmegjelenéseit láttuk, és nem gondoltuk teljesen végig, hogy milyen speciális esetek fordulhatnak elő ezeken kívül, amiket érdemes lenne jelölnünk. „Regényt úgyis legfeljebb két kötetben adnak ki”, gondoltuk anno, egészen addig, amíg pár hónapja rá nem ébredtünk, hogy nem csak a hagyományos kötetformátumra kellene figyelnünk, hanem a folyóiratokra is – 2016-ban például elkerülte a figyelmünket, hogy a Galaktika XL-ben megjelent Fedina Lídia Hét pecsét című regénye, amivel mindenképpen foglalkoznunk kellett volna.

A 2016-os figyelmetlenség ellenére úgy gondoljuk, hogy az ilyen, több részletben, folytatásokban megjelent művek is ugyanolyan regények, mint kötetben megjelent társaik. Az elsődleges válogatási elvünk a tartalom, nem pedig az, hogy milyen formában adtak ki egy könyvet, ezért úgy döntöttünk, hogy 2017-től fokozottan figyelünk az ilyen esetekre, és ettől kezdve ezek a regények felkerülnek a sci-fi vagy fantasy jelöltlistára.