Általános tudnivalók

Mi az SFF Vektor?

Az SFF Vektor egy, a Moly.hu könyves közösségi oldal felhasználói által indított kezdeményezés, aminek a célja az, hogy kiemeljen olvasásra érdemes, érdeklődésre számot tartó sci-fi és fantasy könyveket az éves megjelenések közül. Ennek érdekében minden évben összeállítunk egy-egy olyan ajánlót, amelyet bárkinek oda lehet nyújtani, és olyan könyveket fog találni rajta, melyek valószínűleg tetszeni fognak neki. Ehhez a két ajánlóhoz egy-egy zsűri tartozik, akik szavazások és megbeszélések alapján választják ki a megfelelő könyveket.

Mindkét ajánló egy adott naptári évben magyarul megjelent, bizonyos feltételeknek megfelelő regények közül válogat. Mivel a zsűritagoknak az éves megjelenések több, mint felét el kell olvasniuk a részvételhez, és karácsonykor jelentős mennyiségű témába vágó könyv jelenik meg, az ajánlókat csak utólag, a következő év során tudjuk összeállítani és publikálni. Ez 2019-től kezdve a Könyvfesztivál és a Könyvhét közötti időszakban történik. (Vagyis pl. a 2018-as könyvek a 2019-ben megjelent ajánlóban találhatóak meg.)

A sci-fi és a fantasy ajánló a Moly Merítés-magazinjának aktuális számában, illetve ezen a honlapon jelenik meg.

Hogyan épülnek fel a zsűrik?

Az egyes kategóriákhoz (sci-fi ill. fantasy) külön zsűri tartozik; van, aki mindkét zsűrinek tagja, de a legtöbben (érdeklődési körüknek megfelelően) csak az egyik ajánló összeállításában vesznek részt.

Mindkét zsűri a Moly.hu könyves közösségi oldal olyan felhasználóiból áll, akik kellően sok sci-fit vagy fantasyt olvasnak ahhoz, hogy segítséget nyújthassanak az olvasóknak az eligazodásban. A zsűritagság feltétele az adott évben megjelent, a jelöltlistára kerülés feltételeinek megfelelő könyvek több, mint 50%-ának elolvasása. Amennyiben ez valakinek nem sikerül, akkor abban az évben nem szavazhat az ajánló kialakításakor. (Természetesen következő évben újra próbálkozhat.)

A zsűritagokat meghívásos alapon választjuk ki, ennek fő szempontja az, hogy a választott zsánerekben kellően sokat olvassanak, vagyis várhatóan teljesíteni fogják abban az évben az 50%-os kritériumot.

A zsűrikről bővebb információ itt található.

Mi az a jelöltlista?

Az ajánlókat a megjelenések egy jól körülhatárolt csoportjából állítjuk össze, mi ezt jelöltlistának nevezzük: az adott évben magyarul kiadott, adott zsánerbe (sci-fi vagy fantasy) tartozó regényeket tartalmazza. Az egyszerűség kedvéért az egyszerzős, egybefüggő kisregényekből vagy novellákból álló köteteket is regényekként kezeljük. Ezek a megjelenések listába gyűjtve megtalálhatóak az oldalon, az adott évre és zsánerre lebontva.

A jelöltek között nem szerepelnek az alábbi kategóriába tartozó regények: 

A 2017-es évtől kezdve nem csak az önálló kötetben megjelenő regényeket jelöljük, hanem a folyóiratokban folytatásokban megjelenő, kritériumoknak megfelelő regényeket is. (Indoklás itt.)

Félreértések elkerülése végett megemlítjük, hogy nem tekintjük regénynek az alábbi típusú köteteket:

  • önmagukban álló kisregények, novellák
  • többszerzős antológiák
  • össze nem függő novellákból álló egyszerzős kötetek

A jelöltlistákról bővebb információ itt található.