Általános tudnivalók

Mi az SFF Vektor?

Az SFF Vektor egy, a Moly.hu könyves közösségi oldal felhasználói által indított kezdeményezés, aminek a célja az, hogy kiemeljen olvasásra érdemes, érdeklődésre számot tartó sci-fi és fantasy könyveket az éves megjelenések közül. Ennek érdekében minden évben összeállítunk egy-egy olyan ajánlót, amelyet bárkinek oda lehet nyújtani, és olyan könyveket fog találni rajta, melyek valószínűleg tetszeni fognak neki. Ehhez a két ajánlóhoz egy-egy zsűri tartozik, akik szavazások és megbeszélések alapján választják ki a megfelelő könyveket.

Mindkét ajánló egy adott naptári évben magyarul megjelent, bizonyos feltételeknek megfelelő regények közül válogat. Mivel a zsűritagoknak az éves megjelenések több, mint felét el kell olvasniuk a részvételhez, és karácsonykor jelentős mennyiségű témába vágó könyv jelenik meg, az ajánlókat csak utólag, a következő év során tudjuk összeállítani és publikálni. Ez 2019-től kezdve a Könyvfesztivál és a Könyvhét közötti időszakban történik. (Vagyis pl. a 2018-as könyvek a 2019-ben megjelent ajánlóban találhatóak meg.)

A sci-fi és a fantasy ajánló kezdetben a Moly Merítés-magazinjának aktuális számában került publikálásra, 2021-től kezdve kizárólag ezen a honlapon jelenik meg.

Hogyan épülnek fel a zsűrik?

Az egyes kategóriákhoz (sci-fi ill. fantasy) külön zsűri tartozik; van, aki mindkét zsűrinek tagja, de a legtöbben (érdeklődési körüknek megfelelően) csak az egyik ajánló összeállításában vesznek részt.

Mindkét zsűri a Moly.hu könyves közösségi oldal olyan felhasználóiból áll, akik kellően sok sci-fit vagy fantasyt olvasnak ahhoz, hogy segítséget nyújthassanak az olvasóknak az eligazodásban. A zsűritagság feltétele az adott évben megjelent, a jelöltlistára kerülés feltételeinek megfelelő könyvek több, mint 50%-ának elolvasása (kevesebb, mint 40 könyv esetén), vagy legalább 20 jelölt könyv elolvasása (40 vagy több könyv esetén). Amennyiben ez valakinek nem sikerül, akkor abban az évben nem szavazhat az ajánló kialakításakor. (Természetesen következő évben újra próbálkozhat.)

A zsűritagokat meghívásos alapon választjuk ki, ennek fő szempontja az, hogy a választott zsánerekben kellően sokat olvassanak, vagyis várhatóan teljesíteni fogják abban az évben a zsűriképességi kritériumot.

A zsűrikről bővebb információ itt található.

Mi az a jelöltlista?

Az ajánlókat a megjelenések egy jól körülhatárolt csoportjából állítjuk össze, mi ezt jelöltlistának nevezzük: az adott évben magyarul kiadott, adott zsánerbe (sci-fi vagy fantasy) tartozó regényeket tartalmazza. Az egyszerűség kedvéért az egyszerzős, egybefüggő kisregényekből vagy novellákból álló köteteket is regényekként kezeljük. Ezek a megjelenések listába gyűjtve megtalálhatóak az oldalon, az adott évre és zsánerre lebontva.

A jelöltek között nem szerepelnek az alábbi kategóriába tartozó regények: 

A 2017-es évtől kezdve nem csak az önálló kötetben megjelenő regényeket jelöljük, hanem a folyóiratokban folytatásokban megjelenő, kritériumoknak megfelelő regényeket is. (Indoklás itt.)

Félreértések elkerülése végett megemlítjük, hogy nem tekintjük regénynek az alábbi típusú köteteket:

  • önmagukban álló kisregények, novellák
  • többszerzős antológiák
  • össze nem függő novellákból álló egyszerzős kötetek

A jelöltlistákról bővebb információ itt található.