2022-es fantasy ajánló

2022-ben összesen harmincöt olyan fantasy regény jelent meg, amelyek megfelelnek a jelölés feltételeinek. Az SFF Vektor zsűritagjai olvasásaik alapján állították össze az alábbi listát, amely az általuk legjobbnak ítélt regényeket tartalmazza, valamint megválasztották az Év Fantasy Könyvét is. (Az ajánlót az Év Könyvével kezdjük, majd a további könyveket a szerzők neve szerint rendezzük sorba.)

Az Év Fantasy Könyve

Török Ábel: A gonosz erdő meséi

Animus kiadó

Hosszú idő óta nem látta már az erdőlakókat. Lopva végignézett rajtuk: emberek voltak, de mégsem. Valami elállatiasodott bennük, elfajzott korcsok voltak mind, akárcsak ő maga.

Első regényében Török Ábel egy sűrű, sötét erdőbe, elállatiasodott emberek, vagy talán éppen elemberiesedett állatok közé invitál minket. A gonosz erdő nem a gyerekmesék világa. Ahogy fejezetről fejezetre újabb szereplő szemszögét követve halad előre a történet, úgy válik egyre mélyebbé a vérvörös bosszú, az árulás és a cselszövés. Az erdő forong, az erdő lázad, és talán saját magát is képes elemészteni. 

Egy fenekestül felfordult világ nyugtalanító története ez, amit még tovább fokoz, ahogy az író az egyes nézőpontkaraktereket bemutatja és kezeli. A regény egy pillanatig sem békés, de elejétől a végéig erős, hangulatában és cselekményében is. A 2022-es év egyik igazi meglepetése, ami nagy kedvencünkké vált, és bátran ajánljuk, főképp a sötétebb, grimdark történetek kedvelőinek.

Bosszúvágy, árulás, irigység, téboly és paranoia ölelkezik a lapokon, lángok és vér vörösébe borítva az erdőt. A borító remekül visszaadja a hangulatot, a szinte állandóan bíborban fürdő eget és a mindenhova bekúszó, folyamatosan lesben álló, vérre szomjazó árnyékokat.

ViraMors értékelése a Molyon

Az ajánlólista további könyvei

Travis Baldree: Legendás latték

Fumax kiadó, fordította: Dobószéli Eszter

„- Már meséltem, hogy Azimutban fedeztem fel a kávét, követtem az illatot egy vendéglőhöz. Kávézónak hívták. A népek csak üldögéltek, kis kerámiacsészékből itták, és egyszerűen muszáj volt megkóstolnom… Olyan volt, mintha nyugalmat szürcsöltem volna. Teljesen elcsitítja az elmét. Persze ha túl sokat iszol belőle, akkor kicsit másként hat.”

Egy habkönnyű latte, egy fahéjas csiga, egy falra akasztott kard…
A Legendás latték igazi sikertörténet. Magánkiadásból jutott el a nagy kiadókhoz, nyugodtan mondhatjuk, hogy világszerte hódít az olvasók között. Adja is, amit már a borítón ígér: könnyed kikapcsolódást, visszafogott konfliktusokat, már-már mesébe illő megoldásokat. Forró lattét, jegeskávét, igény szerint választható süteményt. Mindemellett a kávézót nyitó ork harcosnő története tanulságos mese az újrakezdésről, az álmok megvalósításáról és a skatulyákból való kilépésről. Szerettük és bátran ajánljuk mi is.

Többször találkoztam már csatározást megunó, a korábbi életüktől picit megfeneklett hősökkel, akik valami többre, valami másra vágynak az életükben, de Viv története még ezek között is kellemes újdonságnak hatott. 

bartok_brigitta értékelése a Molyon

P. Djèlí Clark: Dzsinnek ura

Főnix Könyvműhely, fordította: Habony Gábor

– Remélem, nem adtam el a szabad akaratomat vagy a legkedvesebb emlékeimet! – mormolta Hadia.
– Jaj, dehogyis – válaszolta Azmuri. – Azok az űrlapok sokkal hosszabbak.

P. Djèlí Clark a novelláiból és kisregényéből már megismert, alternatív, mágiával telített Kairóba kalauzol minket újabb, ezúttal regény hosszúságú történetében. Egy egzotikus világban zajló izgalmas nyomozást követhetünk, ahol dzsinnek, mágia, alkímia és gépek vegyülnek az emberek közé. Clark az egyiptomi és arab kultúrából építkező, erős hangulatú regényt teremtett, változatos karakterekkel, és érdekes, izgalmas történettel.

Nehéz szavakat találni arra, hogy mennyire tetszett ez a könyv. Még sosem olvastam dzsinnekről, az arab világról, Egyiptomról, így sok érdekesség, újdonság volt benne számomra.

Múzsa értékelése a Molyon

Genevieve Gornichec: A boszorkány szíve

Agave Könyvek, fordította: Ballai Mária

„Azt beszélik, élt egy vén boszorkány a keleti Vaserdőben, és ő szülte azokat a farkasokat, akik a napot és a holdat kergetik.”

Aki ismeri a skandináv mitológiát, annak egészen biztosan nem kell bemutatni Angurboda, a jötunn nevét. Az óriásnő, a közismert Loki, és gyermekeik, Hel, Fenrir és Jormungand történetét, az áz istenek sorsát ezúttal a boszorkány szemszögéből ismerhetjük. Genevieve Gornichec hűen követi az ismert mitológiát és mutatja be Angurboda, a feleség, anya és látnok drámáját, de a megszokottól eltérő nézőpont mindenkinek mondhat újdonságot.

Ez a történet – bár kevésbé ismert oldaláról mutatja meg az Asgardiak sorsát, de annak semmiképp nem mond nemet…

donzella értékelése a Molyon

Vivien Holloway: A vihar ígérete

Fumax kiadó

„Mindig van választás. Legfeljebb kevésbé érzed magad jó embernek tőle.”

Sokak által ismert és kedvelt ifjúsági steampunk kisregénysorozata után Vivien Holloway egy abszolút felnőtt, heroikus fantasy kalandra invitálja az olvasókat új regényében. A vihar szeme duológia első felét lendületes világ- és karakteralkotás jellemzi, komplex mágiával és olyan történettel, mely sem a szereplőknek, sem az olvasóknak nem hagy sok időt a pihenésre. Igazi erős főhősnőt követhetünk nyomon, aki képes harcolni, de amikor eljön az ideje, képes fontos döntéseket is hozni. 

Kaland, menekülés, dráma, intrika, helyi politika és a szomszédos országok mágiája keveredik a lapokon egy igazán izgalmas egyvelegben. Lelkesen várjuk a befejezést is.

Tudnék áradozni arról, mi mindent szerettem ebben a regényben. Szerintem fogok is – szereplők, történet, a világépítése és a kalandossága is mind nagyon tetszett benne. 

BBetti86 értékelése a Molyon

Marlon James: Fekete leopárd, vörös farkas

Alexandra kiadó, fordította: Babits Péter

„A​ ​gyermek halott. Ezenfelül nincs mit tudni.”

Marlon James regényében ismételten egzotikus vizekre evezünk, vissza Afrikába. A Fekete lepoárd, vörös farkas, az afrikai legenda- és mondavilágból táplálkozó The Dark Star (A sötét csillag) trilógia első darabja. A regény ízét és varázsát lehetetlen, megbízhatatlan és szuggesztív narrációja adja. A fogoly mesél fogvatartójának. Talán igaz, és megtörtént vele, ami elhangzik, talán kitalált minden egyes történetet, talán félúton találkozik a regény igazsága a kitalációval. Nem egyszerű olvasmány, de az az egy biztos, hogy egy valódi grimdark, epikus utat követhetünk végig.

Különös szokások, bizarr szörnyetegek, másutt aligha elképzelhető (anti)hősök elevenednek meg e lapokon, de maga a küldetés is olyan titkokat fed fel, amik csak fokozzák a világ furcsaságát.

Noro értékelése a Molyon

Brandon Sanderson: Eskühozó

Delta Vision Kiadó, fordította: Sárpátki Ádám

Minél tovább élsz, annál többször vallasz kudarcot. A kudarc a helyesen élt élet jele. Cserébe csak úgy élhet valaki kudarc nélkül, ha már semmi hasznára nincs másoknak. Higgy nekem, ezt sokat gyakoroltam!

Fantasy-olvasók közül valószínűleg nem sok mindenkinek kell bemutatnunk Brandon Sanderson magyarul is 10 kötet fölött járó Kozmerum-ciklusát, vagy azon belül a Viharfény-krónikát, melynek az Eskühozó a harmadik, meglehetősen monumentális része. Az író határozott kézzel vezeti tovább a történetet, és bővíti az előző részekből megismert világot. Rengeteg szereplőt és különböző idősíkokat mozgat, ahogy nála már megszokhattuk, anélkül, hogy elveszne a szálak között. Az Eskühozó legalább annyira izgalmas, mint az előzményei, igazi jutalom azoknak, akik kitartottak idáig, és legalább ennyi izgalmat ígér a folytatásokra.

Sanderson továbbra is nagyszerűen tud világot teremteni. Részleteiben is jól kidolgozott, megtartja a saját logikáját. A szereplők esendőek, nem találhatunk tisztán jó, vagy tisztán rossz karaktereket. Mindenki követhet el hibákat, senki sem tökéletes.

Dshai értékelése a Molyon

Reméljük, hogy ez a válogatás sokaknak segít eligazodni a legfrissebb megjelenések között a zsánerirodalmi könyvpiac kavalkádjában. A 2022-es év legjobb sci-fi könyveiről itt írtunk.

Jó könyveket, jó olvasást kívánunk a fantasztikumban kalandozóknak!