1945 előtti könyvek

Miért nem szerepelnek 1945 előtt megjelent regények a jelöltlistákon?

Mind a fantasy, mind a science fiction hosszú fejlődési folyamaton ment keresztül az elmúlt évszázadokban, aminek során kikristályosodtak jellegzetességeik, szabályaik, bevett módszereik. Ennek a fejlődésnek egyik eredménye, hogy a két zsáner elvált egymástól, kialakultak azok a határok, amik segítségével megkülönböztethetjük őket egymástól.

A 1940-es évekre – nagyrészt az ekkorra megszilárduló amerikai magazinpiacnak és komoly szerkesztői elveknek köszönhetően – maguk a szerzők is elkezdték elkülöníteni munkásságukban a sci-fi, fantasy, horror stb. műveiket. Természetesen ezután is akadtak történetek, amiket nem lehetett egyik vagy másik csoportba sorolni, de általánosságban elterjedtek a ma ismert kategóriák a fantasztikus irodalomban.

Az SFF Vektor első pár éve során többször is belefutottunk abba a problémába, hogy a második világháború előtt született történeteket nagyon nehéz összevetni egy modern SFF regénnyel, sőt, sokszor azt sem igazán tudjuk eldönteni, sci-fiként vagy fantasyként kellene kezelnünk őket.

Fentiek miatt úgy döntöttünk, hogy a 2019-es évtől kezdve az eredetileg 1945 előtt megjelent regények nem kerülnek fel a jelöltlistákra. Természetesen máshol is meg lehetne húzni a határvonalat, de úgy érezzük, hogy ez a dátum mindkét zsánerben megfelelő választóvonal.