Young Adult regények

A következőkben az egyszerűség (és a szimmetria) kedvéért a „nem Young Adult regények” kifejezés helyett az „Old Adult (OA)” kifejezést használjuk. Tudjuk, hogy ez nem egy igazi kategória, de megkönnyíti a magyarázatokat, ha nem kell mindig körülírást használnunk.

Gyakori félreértések

1. Az, hogy valami Young Adult, nem zárja ki, hogy egyben sci-fi vagy fantasy is legyen. Sőt, nagyon gyakori, hogy a YA regények valamelyik SFF zsánerhez tartoznak, és annak az eszköztárát használják fel, akár a célcsoport tudta nélkül. A YA csupán egy életkori/tematikai/kereskedelmi besorolás, ami független a könyv zsánerbesorolásától. Van YA sci-fi, és van OA sci-fi; hasonlóan, van YA fantasy és OA fantasy is.

2. Az, hogy valamit Young Adultnak tekintünk, nem minőségi ítélet. Nem gondoljuk, hogy a YA irodalom jobb vagy rosszabb lenne az OA irodalomnál – egyszerűen csak úgy gondoljuk, hogy a YA regények mások: más olvasói réteget céloznak, más írói eszköztárat használnak, és más típusú témákról szólnak, mint az OA regények. Ahogy vannak jó és rossz OA regények, ugyanúgy vannak jó és rossz YA regények is.

Miért nem szerepelnek Young Adult regények a listákon?

A Young Adult regények kizárásának legfőbb oka az, hogy szerintünk a „10 legjobb YA sci-fi” és a „10 legjobb OA sci-fi” listákon lévő könyvek nem (vagy legalábbis nehezen) összevethetőek: ha összehasonlítanánk őket, az olyan lenne, mintha az almát és az uborkát vetnénk össze – persze, ha muszáj, akkor meg tudjuk mondani, melyiket szeretjük jobban, de alapvetően nem jól van feltéve a kérdés. Ráadásul sokan vannak, akiket vagy csak az egyik, vagy csak a másik kategória érdekel (hasonlóan ahhoz, mint hogy sokan egyáltalán nem szeretik az almát vagy az uborkát); emiatt úgy gondoljuk, hogy a YA és az OA könyvek külön listát érdemelnek.

Sajnos a zsűri jelenlegi tagjai javarészt alapvetően OA-t olvasnak, így ezzel a zsűrivel csak OA listát tudunk összeállítani, YA-t nem – mivel egyszerűen nincs meg az olvasottságunk ahhoz, hogy „mérvadóak” legyünk. Nem azért nem csinálunk YA listát, mert azt alsóbbrendűnek gondoljuk, vagy mert „kinőttünk” a YA-ból, csupán arról van szó, hogy OA-t olvasunk annyit, hogy valóban relevánsan tudjunk ajánlani, YA-ban viszont nem vagyunk kompetensek.

Nem zárkózunk el amúgy a YA-tól teljesen: elképzelhetőnek tartjuk, hogy pár év múlva lesz YA sci-fi ill. fantasy lista is, ha „kinövi magát” a kezdeményezés – de ebben az esetben is a külön lista (sőt, külön zsűri – már a mostani sci-fi és fantasy zsűri sem egyezik meg!) tűnik a jó útnak. Egyelőre az OA listákra van erőforrásunk, de ki tudja, mit hoz a jövő…