A jelöltlistákról

Mi az a jelöltlista?

Az ajánlókat a megjelenések egy jól körülhatárolt csoportjából állítjuk össze, mi ezt jelöltlistának nevezzük: az adott évben magyarul kiadott, adott zsánerbe (sci-fi vagy fantasy) tartozó regényeket tartalmazza. Az egyszerűség kedvéért az egyszerzős, egybefüggő kisregényekből vagy novellákból álló köteteket is regényekként kezeljük. Ezek a megjelenések listába gyűjtve megtalálhatóak az oldalon, az adott évre és zsánerre lebontva.

A jelöltek között nem szerepelnek az alábbi kategóriába tartozó regények: 

A 2017-es évtől kezdve nem csak az önálló kötetben megjelenő regényeket jelöljük, hanem a folyóiratokban folytatásokban megjelenő, kritériumoknak megfelelő regényeket is. (Indoklás itt.)

Félreértések elkerülése végett megemlítjük, hogy nem tekintjük regénynek az alábbi típusú köteteket:

  • önmagukban álló kisregények, novellák
  • többszerzős antológiák
  • össze nem függő novellákból álló egyszerzős kötetek

Miért csak regények (vagy regényként kezelt művek) szerepelhetnek a listákon?

Mivel az antológiákat, szerzői novellásköteteket és kisregényeket nehéz lenne összehasonlítani a regénykínálattal, úgy döntöttünk, kihagyjuk őket a jelöltlistáról.

Az antológiákban nagyon sok szerző jelenik meg: eltérő témákról írnak, sokszor igen jelentősen különböző stílusban (sőt, színvonalon), így az antológiákról a legritkább esetben lehet egységes képünk. Általában csak benyomásaink, trendszintű megérzéseink vannak, de ezekhez nem minden szerző illeszkedik. Emiatt már önmagában sem egyszerű értékelni egy antológiát, nemhogy egy jellemzően ennél sokkal egységesebb, önálló műként értelmezhető regényhez képest, így az antológiákat nem jelöljük.

Ha egy novellákat gyűjtő kötetben mindössze egy szerző írásai vannak, akkor sem jobb a helyzet, hiszen ezek az írások is nagyon különbözőek lehetnek: nem feltétlen kapcsolódnak egymáshoz, de még az sem biztos, hogy mind sci-fi, vagy mind fantasy. Ezúttal is hiányzik az egységes kép, amit mérni tudnánk egy önálló regényhez, így az effajta, nem összefüggő novellásköteteket is kizárjuk a jelöltek köréből.

Amennyiben egy kötet egyetlen szerző novelláit vagy kisregényeit gyűjti össze, és azok egymással összefüggenek (ugyanabban a világban játszódnak, azonos főhős kalandjait követhetjük, stb.), akkor – mivel bizonyos szemszögből nézve nagyon laza szerkezetű regénynek tekinthető a könyv – azt a kötetet regényként kezeljük, és feltesszük a jelöltlistára. Ennek az indokairól bővebben itt írtunk.

A terjedelmi (és az emiatt fellépő alapvető szerkezeti) különbségek miatt az önállóan kiadott kisregényeket és novellákat is nagyon nehéz feladatnak érezzük összehasonlítani a regényekkel, így ezeket is kihagyjuk a jelöltlistából.

Besorolási kérdések

Azok a könyvek, amikről elsőre nem tudjuk eldönteni, hogy sci-fi vagy fantasy-e (vagy egyáltalán, zsánermű-e), illetve nem tudjuk, megfelel-e a jelölés feltételeinek, első körben a „Besorolásra vár” csoportba kerülnek. Ezután a zsűritagok egy része elolvassa a könyveket, és az ő véleményük alapján áttesszük őket a megfelelő jelöltlistára, vagy nem jelöljük.

Az átláthatóság kedvéért csak a már megjelent köteteket listázzuk a honlapon, a már bejelentett, de még nem megjelent könyveket blogposztokban szemlézzük.

Természetesen mi sem veszünk észre mindent, így a közösség segítségére is is számítunk: a jelöltlistáinkról hiányzó könyveket az sfflista@gmail.com címen lehet jelezni.