Az Arte Tenebrarum kiadó könyvei a 2019-es jelöltlistán

Az Arte Tenebrarum Publishing könyveivel 2017 óta van jelen a magyar nyelvű könyvpiacon, de mivel kezdetben szinte kizárólag Gabriel Wolf írásai jelentek meg a kiadó égisze alatt, sokáig magánkiadásként kezeltük a könyveiket, még akkor is, amikor már több más szerzőt is kiadtak. 2019 elején azonban több olyan információ került a birtokunkba (pl. ebből az interjúból), amik alapján rájöttünk, hogy tévesen soroltuk be a kiadót, és a szabályaink értelmében foglalkoznunk kell a megjelenéseikkel. Az év során alaposan megvizsgáltuk a kiadó kínálatát, és mivel több esetben olyan helyzetekre bukkantunk, ahol a szabályaink nem voltak elég egyértelműek, kibővítettük a jelölés szabályainak leírását. Fontos kiemelni, hogy ezek valójában nem új szabályok, hanem azoknak az elveknek a közvetlen következményei, amik az eredeti szabályok megalkotásakor is a szemünk előtt lebegtek.

A tisztázott szabályok alapján úgy találtuk, hogy három 2019-es kiadvány felel meg a jelölés feltételeinek. Mivel a korábbról ismert szabályok alapján nem feltétlen egyértelmű, hogy miért kerülhetnek fel ezek a művek a listára, mindegyikhez indoklást is csatoltunk:

  • J. A. A. Donath: Az első szövetség (fantasy) – A regény korábban megjelent ugyan magánkiadásban, de mivel a magánkiadásokat nem tekintjük “korábbi” megjelenésnek, a mostani verzió nem számít újrakiadásnak.
  • Gabriel Wolf: A halhatatlanság hullámhosszán (sci-fi) – Ez a kötet három, egymással összefüggő, korábban elektronikusan megjelent novellát/kisregényt tartalmaz. Mivel ez a három történet most először szerepel egyetlen kötetben (korábban az egyes részek különböző években, egymástól különállóan jelentek meg), a kötetet új, önálló megjelenésnek tekintjük.
  • Bálint Endre: Az idő árnyéka (sci-fi) – Ez a kötet is három egymással összefüggő, korábban megjelent novellát/kisregényt tartalmaz. Az első két történet magánkiadásban jelent meg korábban, a harmadik az Arte Tenebrarum antológiájában. Mivel egységes formában most jelent meg először, a kötetet új, önálló megjelenésnek tekintjük.

A fenti kötetek felkerültek a megfelelő jelöltlistákra.

A kiadó 2020 elején megváltoztatta a kéziratok fogadásának menetét, a hagyományos kiadói modelltől a magánkiadás felé mozdulva. Ez nem érinti a 2019-ben megjelent könyveik besorolását, ám a 2020-as megjelenéseik jelöltlistára kerüléséről még nem született döntés.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s