Fantasztikus kisprózák 2020

A koronavírus-járvány bár nagyon komolyan érintette a fantasztikus könyvekkel dolgozó kiadókat is, aki sci-fi és fantasy kisprózákat keresett, az kifejezetten színvonalas kiadványokkal találkozhatott, a megszokott sorozatok mellett új szerzőkkel, izgalmas és sokszor szokatlan novellákkal és kisregényekkel.

Carmen Maria Machado: A ​női test és más összetevők

Ez a szürreális, sokszor provokatív vagy bizarr novellákat tartalmazó kötetet nehezen lehetne a fantasztikum bármely élesen elkülönülő kategóriájába sorolni, igazi weird irodalom. A kritikusok díjesővel jutalmazták, az olvasókat megosztotta, de mindenképp le kell szögezni, hogy nem mindennapi írások egy különleges gyűjteményével állunk szemben. A történetek középpontjában a testhez való viszony áll, és elsősorban nőkről szól, női szempontokról és női szempontokból, de egyáltalán nemcsak nőknek.

Sosem veszíti el a fókuszt (…). Ebben kíméletlen és őszinte: a szereplők hangja erős, még akkor is, ha maga a téma közhelyesnek tűnik. A test és a psziché viszonya, dinamikája uralja a történeteket.

makitra értékelése a Molyon


Nathan Ballingrud: Szörnyvidék

A 2020-as év másik weird irodalmi gyűjteménye Nathan ​Ballingrud novelláskötete, amely az emberi lélek legsötétebb tereibe szólít, a bennünk élő szörnyetegről és a szörnyeteg elfogadásáról szól. A hagyományos műfajok között keresgélve leginkább a horror kategóriájába illeszthetők a történetek, de a szövegek kiválóan adagolt, egyszerűségében is erős érzelmi töltete sokkal messzebb kísérti és kíséri az olvasót, mint az ismeretlentől való félelem. Aki kedveli Veres Attila írásait, az hasonló élményre lelhet a Szörnyvidékben, csak egy másik, kevésbé ismerős földrajzi és kulturális közegben.

Utólag visszagondolva rá, az érzések és a hangulatok meglepően erősen visszajönnek (ami nagyon jó)

pat értékelése a Molyon


Cory Doctorow: Radikálosok

2020-at talán a legtöbbször úgy jellemezték az emberek, hogy olyan, mint egy Black Mirror-epizód. Az biztos, hogy a következő évek, évtizedek olyan fontos témákról fognak szólni, mint a klímaváltozás, az online világ egyre erősebb hatása a mindennapjainkra, vagy a mélyben parázsló problémák, amik a társadalmi csoportok között fennálló egyenlőtlenségekből fakadnak. Emiatt nem is csoda, hogy két olyan sci-fi novelláskötet is megjelent tavaly, ami fókuszáltan foglalkozott ezekkel a kérdésekkel. Az egyik ilyen Cory Doctorow Radikálisok című kötete volt. A szerző nem ismeretlen a magyar olvasók számára (Homeland című regénye még a 2015-ös ajánlónkra is felkerült), ez a könyve pedig csak megerősíti, hogy ha valaki, hát ő nemcsak látja a jelen és a közeljövő kihívásait, de képes azt másoknak is okosan és húsbamaróan megmutatni.

Cory Doctorow ismét megmutatta, hogy nem kell ahhoz a távoli jövőbe tekinteni, hogy problémákat vessünk fel, elég csak szétnézni. Ő nagyítót tart az olvasó elé, és rámutat arra, hogy milyen veszélyekkel jár ha a társadalmunk nem hajlandó letérni az útról, mely csak a kiválasztott keveseknek biztosít gondtalan jövőt, még a nagyobb része kizsákmányolva és eltaposva próbál túlélni.

WerWolf értékelése a Molyon


Ken Liu: Az istenekkel nem lehet végezni

Szintén ismerős szerző itthon Ken Liu, aki új gyűjteményében ugyancsak a közeljövőben ránk váró problémákat helyezi a középpontba. A tőle megszokott módon a kötetben szereplő maroknyi fantasy és több mint egy tucatnyi sci-fi történet egyszerre foglalkozik a nagy kérdések, a múlt, jelen és jövő társadalmi, kulturális témái mellett a személyes sorsokkal, családokkal, generációk viszonyával. Szereplői, kerüljenek akármilyen fantasztikus helyzetbe, mindig megmaradnak embereknek, akiket kapcsolataik és örökségük határoz meg. Ha valaki mélyen emberi történeteket keres, Ken Liuban nem fog csalódni.

Ken Liu művi gonddal fonja össze a múlt, jelen és jövő, mondavilág és valós történelmi esemény, tudomány és hagyomány szálait. A létrehozott tökéletes disszonancia bevont a bűvkörébe és nem engedett, oldalról-oldalra követelt meg egyre több és több figyelmet.

Kapusi_Farmosi_Dóra értékelése a Molyon


Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction novellái 2020

Míg a fenti köteteket gondozó Agave Könyvek a szerzői köteteket, addig a GABO Kiadó az éves antológiákat szállítja megbízhatóan. Jonathan Strahan válogatásai rendre a kortárs fantasztikum terméséből válogatnak, és bár 2020-tól kezdve éves gyűjteménye már csak a science fictionre fókuszál, folyamatosan mutatja be az olvasóknak a legkülönbözőbb novellákat a szórakoztató, könnyedebb daraboktól a fajsúlyos, vagy egyenesen kísérleti jellegűekig. Aki szeretné tudni, hol tart most az angolszász fantasztikum, annak bátran ajánljuk az ausztrál szerkesztő tavalyi gyűjtését.

Annak nem ajánlanám, aki szerint csak az sci-fi, amiben űrhajók, esetleg izgalmas űrcsaták vannak, de akit a társadalmi, környezetvédelmi kérdések, ezek jövőbeli kihatása érdekel, bátran csemegézzen az elbeszélések közül.

Bolondkandúr értékelése a Molyon


Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020

Ugyancsak állandó vendég a rövidprózákat ajánló posztjainkban Az év magyar science fiction és fantasynovellái, aminek 2020-as kötete is hozza az eddigi színvonalat: a szerzők, legyenek rutinos, többkötetes írók vagy szárnyukat bontogató újoncok, a legváltozatosabb témákat és írásmódokat alkalmazzák, hogy meghökkentsék, elgondolkodtassák, megnevettessék vagy borzongással töltsék meg az olvasókat. Ismeretlen rendeltetésű technológiák, panelházban kísértő szellemek, különös átváltozások, a magyar folklórból vagy a világűrből felbukkanó lények sorjáznak a novellákban, amik közt szinte biztos mindenki talál magának kedvére való történetet.

Meg kell állapítanom, hogy egyre jobban tetszik ez a sorozat. Mert megmutatja, hogy nálunk is vannak igazi tehetségek, akik rettenően izgalmas, érdekes, vicces, vagy elgondolkodtató novellákat tudnak írni.

kvzs értékelése a Molyon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s