Zsánerolvasóknak ajánljuk 2019

Ahogy az elmúlt években, úgy most is fontosnak tartjuk, hogy a tavalyi legjobb sci-fi és fantasy regények és kisprózák mellett a zsánerolvasó közönség figyelmét felhívjuk olyan könyvekre is, amik a jelöltlistán lévő címeken túl még érdekesek lehetnek a számukra. Ezek lehetnek határterületen mozgó regények, de ugyanígy osztott világ kiadványok, újrakiadások vagy ifjúsági művek, amelyek ugyan kimaradnak az ajánlólistánk alapját képező gyűjtésből, ennek ellenére nagyon szerettük őket, és másoknak is szívesen ajánlanánk ezeket.

Ha van igazán régóta várt csemege ezen a listán, akkor az Robert McCammontól az Egy fiú élete. Klasszikus felnövésregény Alabamában, szép hosszú olvasmány, amibe élvezet belemerülni.

A 664 oldal gyorsan elrepül – az epizodikusan felépülő regény nagyon olvasmányos, és rengeteg személyes élményt felidéz mind a főhős gyerekkori tapasztalataival, mind bizonyos mellékszereplők történetei kapcsán. És van benne minden: gyilkosság, dinoszaurusz, western-jelenet, iskolai bunyó, rejtélyek dögivel, fejlődéstörténetek, társadalmi problémák értelmezése, s persze álmok és érzelmek. (…) A gyermeki szabadság mámorára emlékezteti az olvasót, így akármilyen hosszú is a könyv, nem szívesen érünk a végére. A mágia és a nosztalgia azonban nem csupán eszképizmus, hanem szembesítés is.

LRn értékelése a Molyon

Daryl Gregory-nak már több regénye megjelent itthon, de talán még egyik sem volt olyan különös (és hosszú), mint a Kanálhajlítók.

Hű, hát ez meg mi volt?! 

Egy biztos: kedves, szerethető, izgalmas, kifejezetten könnyen és gyorsan olvasható, vicces és ravasz könyvecske.

pat értékelése a Molyon

Kevés iraki szerzőt ismerünk itthon, de talán a Frankenstein Bagdadban ezen is változtathat. Különös kötet: szépirodalom, de átjárja a misztikus hiedelemvilág, igazán izgalmas kaland arab környezetben.

A sorsok könyve ez, mely magába foglalja a különböző felekezetekhez tartozó emberek tragédiáját, fájdalmát, kilátástalanságát és reményvesztettségét, mindezt a XXI. század hajnalán. (…) Az arab mesélők mindig is szerették a miszticizmust, ami körüllengi a történeteiket. Ebben az esetben is nagyon jót tett a regénynek ez a fajta mesélésmód. Az emberi érzelmek teljes skáláján végigzongorázik, és a legváratlanabb pillanatokban ugrik feljebb vagy éppen lejjebb egy oktávot, ezzel is megragadva az olvasó lelkét, hogy még jobban beleszője a történet kusza szálaiba.

WerWolf értéklése a Molyon

Sigríður Hagalín Björnsdóttir különös apokaliptikus regényének, A sziget olvasását nem amiatt érezzük fojtogatónak, mert egy csapásra elszigetelődik rengeteg ember és az életben maradásuk a tét, hanem azért, mert nagyon is ismerősek a módszerek, amikkel az izlandiak lassan a külföldiek és egymás ellen fordulnak.

Ijesztő vízió, de megcáfolhatatlan, és a szomorú vég felé dübörgést csak néha szakítja meg egy-egy életkép a régi izlandi létformáról, vagy néhány jól sikerült portré a naiv újságíróról, a kisgyermekes anyáról vagy a kíméletlen politikusról.

Csillogó intelligenciával megírt könyv, ami a súlyos mondanivaló mellett még magával ragadó olvasmányélményt is nyújt.

szadrienn értékelése a Molyon

A tavalyelőtti 2050-hez hasonló 48 másképp is ifjúsági novelláskötet, de ezúttal az alternatív történelem terepén kalandozhatunk – ismert és kevésbé ismert szerzők játszottak el a gondolattal, hogyan is alakulhatott volna az 1848-as forradalom.

1848 másképp? De hogyan, másképpen?

Több verziót is kaptunk a válaszra a kötetben: van, amely alternatív történelmi szálakkal dolgozik. megnézhetjük, milyen lett volna a világ, ha győz a forradalom; ha az oroszokat a magyarok hívják segítségül és nem az osztrákok; ha Kossuth sokkal előbb meghal, és kénytelenek a forradalmárok már 48-ban békét kérni. Némelyik ötlet mosolygós, mások elgondolkoztatóak, de ötlet mind. Igaz, én szeretem a „Mi lett volna, ha…?” játékot.

BBetti68 értékelése a Molyon

Az Athenaeum Kiadó sorozata, amiben a fantasztikum segítségével mutatnak be tudományos kérdéseket – vagy fantasztikus világokat mutatnak be tudományosan – mindig izgalmas, nincs ez másképp a Párhuzamos univerzumokkal sem, amiben most a társadalomtudomány mellett a természettudomány is fontos szerepet kap.

Egy ugyanarra a tematikára épülő sorozat egyik legnagyobb veszélye, hogy elhasználtá válik-e az alapötlete. Az újonann behozott tudományterületek, mint a csillagászat és a fizika mellett rendre megjelenő Trónok harca, Star Wars, Harry Potter vagy Star Trek köré épülő elemzések se enyhítik ezt az előérzetet, sőt egyfajta biztonsági játék érzetét kelti a kötetet összeállítók részéről. Azonban a jól bejáratott franchise-ok szerencsére tartalmaznak még annyi muníciót, hogy egy-egy újabb, érdekes eszmefuttatásokra épülő írás szülessen róluk.

chibizso értékelése a Molyon

Ajánlottuk már az Időfutárt is, ezt a remek, rádiójátékból kinőtt ifjúsági könyvsorozatot. Tavaly megjelent a 8. kötet, e mellé pedig kaptunk egy színdarabot is, ami egyaránt szórakoztató olvasva és színpadon előadva is. Kicsiknek és nagyoknak is egyaránt ajánlani tudjuk.

A szereplők továbbra is sziporkáznak, elrontanak mindent aztán mágikus módon jól jönnek ki belőle. A mindennapi és általános műveltségemet, még mindig sikerül fejlesztenie, ebben a részben tanultam a kovászról és a pszichodrámáról és ezek csak azok, amiket most hirtelen fel tudtam idézni.

Beatrice8 értékelése a Molyon

Végül pedig egy klasszikust ajánlunk, a Frankenstein új kiadása ugyanis eddig magyarul meg nem jelent részeket és Mary Shelley második előszavát is tartalmazza, ami miatt nemcsak azoknak lehet érdekes, akik először ismerkednének meg a sci-fi egyik ősével, hanem akik már olvasták a történetet.

Sok mindenről szól ez a regény, amire nem számítottam, így érdekesebbnek is bizonyult az előzetes elképzeléseimnél. A szöveg maga eleve tartogat kihívásokat, de belerázódva a gótikus „építkezési stílusba” szinte már bántott egy-egy gyors, eseményközpontú fordulat. Ami viszont váratlanul ért, az a regény intellektuális bátorsága – tekintve az írónő életkorát és a korszakot, amelyben alkotott. Ez nem egyszerű „rémtörténet”, a lehetséges olvasatok a mai olvasót is meglephetik és töprengésre bírják.

Oriente értékelése a Molyon

Mi ezeket ajánljuk 2019-ből. Ha ti esetleg tudtok még ilyen határterületen mozgó, érdekes könyveket, ne habozzatok kommentelni!

2 gondolat “Zsánerolvasóknak ajánljuk 2019” bejegyzéshez

  1. Nikoletta 2020-06-10 / 16:10

    David Mitchelltől a Csontórák szerintem még nagyon erre a listára kívánkozik 🙂

    Kedvelés

Hozzászólás